Facebook stranicaPoštovani,

otvorena je stranica Europskog studija na facebooku. Stranici možete pristupiti ovdje
Natječaj - 13.10.2012. 

Pogledaj natječaj u punoj veličini
Uvodna riječDragi budući poslijediplomci i poslijediplomke,

Ostvarivanje ciljeva Bolonjskog procesa, na koje smo se obvezali potpisivanjem Bolonjske deklaracije, te promicanje europske dimenzije u visokom obrazovanju, sve više nameću potrebu uvođenja interdisciplinarnih studija. Europski studiji koncipirani su na način da u području visokog obrazovanja i stručnog usavršavanja prate najnovije trendove vezane uz skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju te sukladno tome, osobama različitih vokacija pruže adekvatnu i kvalitetnu izobrazbu koja će biti prepoznata kao važna komparativna prednost na tržištu rada. Po svom programu, nastavnim i izvannastavnim sadržajima Europski studiji izvrsno se uklapaju u proces cjeloživotne izobrazbe koja postaje jednim od prioriteta daljnjeg profesionalnog razvitka.

Europski studiji jedini su na nacionalnoj razini koji interdisciplinarnim pristupom obrađuju pitanja regionalne suradnje, a plan Studija prilagođen je specifičnostima procesa integracije Republike Hrvatske u Europsku uniju. Proces se proučava iz perspektive države koja pristupa Europskoj uniji, u kojoj su gospodarske, političke i pravne reforme bitan preduvjet ravnopravnog članstva u ovoj supranacionalnoj organizaciji. O kvaliteti Europskih studija govori i podatak da je to jedini specijalistički studij u Osijeku koji djeluje pri Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Kreiranjem kvalitetnog nastavnog programa s europskim predznakom uspjeli smo uspješno povezati obrazovanje i struku, a dokaz tomu je sudjelovanje vrsnih predavača Sveučilišta u Zagrebu, Zadru, Pečuhu i Tuzli, Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu, te stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije. Na taj način osigurali smo stručno usavršavanje koje obuhvaća ekonomski, pravni, politički, povijesni i vojni aspekt pozicioniranja naše države na putu u Europsku uniju. Osim što su značenje Europskih studija prepoznale visokoškolske institucije u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, svesrednu podršku dalo je i više institucija naše regije.

Dobrodošli na Europske studije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku!

Prof. dr. sc. Željko Turkalj, Rektor Sveučilišta

Prof. dr. sc. Mario Vinković, voditelj Studija